5 jautājumi Maijai Dobelei

5 jautājumi Maijai Dobelei

1. Kas tu esi?

Cilvēks, kas aug, attīstās un virzās, satiekas un mijiedarbojas. Un tieši tā mijiedarbība ar cilvēkiem man ir ļoti būtiska, jo ticu, ka mēs paši dažādas satikšanās veidojam īpašas un nozīmīgas.

2. Grāmata, ko citiem iesaki izlasīt – kāpēc?

„Facfulness” (Hanss Roslings, Ūla Roslinga, Anna Roslinga Rēnlunda). Grāmata, kas mani ārkārtīgi iedvesmoja un deva paņēmienus, kā paraudzīties uz pasauli citādāk.  Mēs apzināti uztveram pasauli daudz dramatiskāku nekā tā ir patiesībā.

3.  TEDx runa, ko iesaki noskatīties – kāpēc?

How to gain control of your free time | Laura Vanderkam

Your body language may shape who you are | Amy Cuddy

Šīs divas runas ir par tēmām, kurām ikdienā pievēršu daudz uzmanības. Viena no tām ir laika plānošana un sev atvēlētā laika efektīva, jēgpilna izmantošana. Es pati katru rītu sāku ar mērķi uzzināt vai iemācīties ko jaunu un izdarīt kaut ko nozīmīgu un iepriecinošu sev. Otra tēma, kura ir ļoti aktuāla manā ikdienā gan personīgi, gan saistībā ar darbu, ir par spriedzes samazināšanu un neverbālo komunikāciju. Tiesa, vairākas idejas par to, kā neverbālo komunikāciju var izmantot, lai mainītu savu vērtējumu par sevi, ir diskutablas, jo pētījumi ne vienmēr to apstiprina, bet, manuprāt, ir vērts tās paturēt prātā.

4. Kas tevi iedvesmo un dod enerģiju?

Viennozīmīgi daba un mājas. Mana dzimtā pilsēta ir Jelgava, un aizbraucot uz vecāku mājām gūstu vislielāko mieru. Pie dabas, staigājot pa mežu vai pie jūras, atgūstu spēku un enerģiju.

Mani ļoti iedvesmo cilvēki, kuri ir aizrāvušies un no kuriem varu mācīties.

Mēdzu teikt, ka esmu cilvēks, kas vispirms izlasīja Trūmena Kapotes grāmatu „Gluži aukstasinīgi” un tikai tad uzzināja, ka viņš ir arī sarakstījis „Brokastis „Tifānijā””. Līdz ar to esmu absolūts kriminālromānu fans, un lasīšana ir mana enerģijas atgūšana darbadienu vakaros.

5. Kāpēc tevi interesē kompetenču novērtēšana?

Kompetenču novērtēšanas process ir interesants ar to, ka programma ar tā metodēm ir tā pati, bet cilvēks, kuram tiek veikta novērtēšana, katru reizi ir unikāls. It kā vienas un tās pašas metodes, bet par katru cilvēku atklāj tieši viņam raksturīgākās iezīmes. Tas nevar apnikt, jo katra novērtēšana ir pilnīgi citādāka. Kompetenču novērtēšana savā ziņā ir kā puzles likšana – stratēģija un pieeja ir zināma, bet katra metode parāda cilvēka personības nianses vai apstiprina gūtos novērojumus un, to visu kopā saliekot, atskaitē ir izveidojies skaidrs profils.

Vairāk par Maijas Dobeles profesionālo pieredzi lasi ŠEIT