Saruna par mobingu un bosingu darbvietā

Saruna par mobingu un bosingu darbvietā

Vārdi mobings un bosings sabiedrībā vairs nav sveši. Šo divu, no angļu valodas aizgūto, terminu latviskās versijas būtu - emocionāla vardarbība, ņirgāšanās, psiholoģisks terors.

Šādas emocionālas vardarbības darbavietā negatīvi ietekmē individīdu, kurš ar to saskarās, jo ilgstoši atrodoties šādos apstākļos, tas var radīt veselības problēmas, psihoemocionālus un miega traucējumus, darba spēju samazināšanos un attiecību pasliktināšanos. Rezultātā tas atstāj negatīvas sekas arī uzņēmuma izaugsmē - palielinās kadru mainība, pieaug darba kavējumi, mazinās darbinieku motivācija, aiziet pieredzējuši un profesionāli darbinieki, pieaug stresa līmenis kolektīvā, pasliktinās darba vietas klimats un organizācijas reputācija.

Runāt par mobingu vai bosingu darbvietā ne vienmēr ir ērti, jo tēma ir nepatīkama. Taču par to ir jārunā un radušās situācijas ir jārisina.

Aicinām noklausīties sarunu ar Olgu Dzeni, kurā runājām par tēmu ''Mobings un bosings darbavietā - kā atpazīt un rīkoties''.

Olga ir līderības attīstības eksperte, konsultante, trenere un koučs ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi personāla un organizāciju vadības jomās.

Sarunā pievērsāmies šādiem jautājumiem.

  1. Kas ir mobings un bosings, kā tas izpaužas dzīvē. Un kas tas nav.
  2. Kas ir mobinga un bosinga cēloņi.
  3. Kādas ir mobinga un bosinga sekas. Kā tas ietekmē.
  4. Kā rīkoties, ja esi mobinga vai bosinga upuris.
  5. Ko organizācijas un vadītāji var darīt, lai to mazinātu un izskaustu.

Sarunai pievienojās arī HKScan Latvia personāla vadītāja Beata Petkeviča. Beata dalījās ar to, kā uzņēmumā HKScan tiek monitorēta darbinieku emocionālā labsajūta, kādi risinājumi tiek pielietoti, lai to veicinātu, kā arī, kāpēc uzņēmumam ir būtiski rūpēties par to.