5 jautājumi Baņutai Rubesai

5 jautājumi Baņutai Rubesai

1. Kas tu esi?

Es esmu rakstniece un režisore. Esmu arī pedagoģe: komunikāciju trenere un pasniedzēja Toronto augstskolā (aktiermākslu, režiju, teātra vēsturi). 

2. Grāmata, ko citiem iesaki izlasīt – kāpēc?

Šis jautājums man ir grūts, jo a. es ļoti plaši lasu, un b. vairums angļu valodā. Ar kādu mērķi lasīt, tas ir tas jautājums. Jēga ir izprast cilvēkus un laikus, un tādēļ iesaku gan romānus, gan vēsturi.

Varētu ieteikt, piemēram, Hā Džina grāmatu "Gaidot" (Ha Jin, Waiting), jo tā tik smalki apraksta dzīvi komunistu Ķīnā. Vai zviedru rakstnieka Patrika Svensona (Patrik Svensson, The Book of Eels) grāmatu par zušiem, kas ir negaidīti aizraujoša. 

Latviešu valodā pēdējā laikā lasu, galvenokārt, otrā pasaules kara vēsturi, jo rakstu par savu tēvu. Varu ieteikt Uldi Neiburgu kā labu avotu.

3. TEDx runa, ko iesaki noskatīties – kāpēc? 

Parasti saviem klientiem iesaku sameklēt Ēmijas Kadijas (Amy Cuddy) lekciju par ķermeņa valodu un tās saistību ar racionālām domām.

4. Kas tevi iedvesmo un dod enerģiju?

Cilvēka radošums mani iedvesmo: vai tas ir bērns, kas izdomā kaut ko smieklīgu; vai tas ir mākslas darbs; vai tas ir skaists dārzs; vai tās ir senās gudrības, ko pasniedz joga. 

5. Kāpēc tevi interesē pārliecinoša uzstāšanās un prezentācija?

Pats cilvēks mani interesē. Saskarsme ar maniem klientiem ir mirklis, kad katrs indivīds sev uzdāvina iespēju pārmaiņām. Mana loma ir atrast to atslēgu, kas dod vēlamo ‘klikšķi’, un kad to atrod, tad ir gandarījums. 

Vairāk par Baņutas Rubesas profesionālo pieredzi lasi ŠEIT